085 - 064 07 41 - wij staan altijd klaar voor advies
Menu
0 Producten - 4,95 Verzendkosten€ 0,00
Bestelling afronden

Boxspringwijzer

Wat is een boxspring?

Boxsprings zijn enorm populair. Je ziet ze niet alleen steeds vaker voorbij komen in films en televisieprogramma’s, ook tref je boxsprings steeds vaker aan in hotelkamers. Maar waarom zijn boxsprings zo populair?

De belangrijkste reden hiervoor is dat een boxspring ontzettend veel comfort biedt. Een boxspring biedt bovendien zelfs meer comfort dan een ledikant of een bedbodem met matras. Dit komt doordat een boxspring bestaat uit meerdere lagen die elk een eigen functie vervullen. Zo is een boxspring opgebouwd uit een boxspring, een matras, een topper en een hoofd- en voetbord. De boxspring zelf is dus eigenlijk slechts één onderdeel van het hele slaapsysteem. Daarom zou een betere naam voor het gehele slaapsysteem dan ook boxspringcombinatie zijn. In de volksmond wordt echter vaak alleen het woord boxspring gebruikt om de gehele boxspringcombinatie aan te duiden.

Een tweede reden waarom een boxspring zo populair is, heeft te maken met het uiterlijk ervan. Een boxspring heeft verschillende gestoffeerde onderdelen waardoor je slaapkamer een veel luxere uitstraling krijgt. Op die manier krijg je veel meer het gevoel van een chic hotel. Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je een boxspring mooier vindt dan een ‘gewoon’ bed of ledikant.

Hoe is een boxspring opgebouwd?

Opbouw van een boxspring

Het matras

De tweede laag van de boxspringcombinatie is het matras. Deze komt bovenop de boxspring te liggen. De belangrijkste functie van het matras is om het lichaam ondersteuning te bieden. Normaal gesproken liggen er matrassen met pocketvering op een boxspring. Deze matrassen kunnen beschikken over verschillende afdeklagen, zoals koudschuim, traagschuim of latex. Niet alleen is een matras verkrijgbaar in verschillende materialen, maar ook in verschillende hardheden. Zo zijn er soft, medium en firm matrassen. Bij een gewicht tot 65kg is een soft matras het beste voor je, bij een gewicht tot 85kg is een medium matras het beste voor je en bij een gewicht boven de 85kg is een firm matras het meest geschikt.

Natuurlijk speelt niet alleen het lichaamsgewicht een rol bij de keuze voor de hardheid van het matras. Andere factoren die ook een rol spelen zijn je lengte, je geslacht en het type slaper dat je bent (buikslaper, rugslaper of zijslaper).

Het hoofdbord

Je kunt je boxspring een heel eigen uiterlijk en karakter geven met behulp van een hoofd- en of voetbord. De stijl van je hoofdbord en of voetbord bepaalt de sfeer in je slaapkamer. Zo kun je gaan voor een romantische look of juist voor een strakkere en meer tijdloze look. Naast je keuze voor een hoofd- en of voetbord zijn uiteraard ook de stof- en kleurkeuze bepalend voor het uiterlijk.

Door de diverse mogelijkheden kun je jouw boxspring persoonlijk maken en kun je het aanpassen aan elke gewenste stijl.

Welke bedbodems heeft een boxspring?

Soorten bedbodems

De bedbodem van een boxspring zorgt voor een geleidelijke ondersteuning van je lichaam. Er zijn verschillende bedbodems waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er bedbodems met pocketvering en met bonellvering. Bovendien zijn de bedbodems te verkrijgen in verschillende hoogtes. Ook kun je kiezen voor een bedbodem met extra opbergruimte voor als je je slaapkamer zo efficiënt mogelijk wilt indelen.

Verschil tussen bonell- en pocketvering

Het grootste verschil tussen een bedbodem met pocketvering en bonellvering heeft te maken met de ondersteuning van het lichaam. Bonellvering bestaat uit één staaldraad met veren. Dit geeft je lichaam overal dezelfde ondersteuning. Een bedbodem met pocketveren bestaat daarentegen uit losse zakjes (pockets) met veren die meebewegen met de contouren van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat pocketvering stabieler is en meer opwaartse druk geeft dan bonellvering.

Elektrisch verstelbare boxsprings

Bij een elektrisch verstelbare boxspring is de bodem elektrisch verstelbaar. Dit betekent dat je het hoofd- en voeteneind afzonderlijk van elkaar kunt verstellen. Een boxspring kan ook voorzien zijn van een pullback systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de bedbodem naar het hoofdbord verschuift wanneer je het hoofdeinde van de bodem naar boven verstelt. Zo blijf je dicht bij je nachtkastje.

Waarvoor dient een topper?

Een topper is een topmatras van 5 tot 20cm dik dat je bovenop je normale matras legt. Het toevoegen van een topper aan je boxspringcombinatie heeft een aantal voordelen.

Comfort

Met een topper kun je de ondersteuning van je matras verbeteren waardoor je uiteindelijk meer comfort en minder drukpunten ervaart. Daarnaast zorgen toppers van latex of van traagschuim voor een betere gewichtsverdeling.

Stevigheid

Een topper is een ideaal middel om de stevigheid aan te passen van je bed. Dankzij de verschillende materialen kun je zelf bepalen of je liever wat harder of toch wat zachter ligt. Zo is een topper van koudschuim steviger dan een topper van latex of traagschuim.

Hygiëne

Een topper verhoogt de hygiëne en levensduur van je matras. In tegenstelling tot de tijk van een matras, kun je de tijk van een topper er heel makkelijk vanaf halen. Hierdoor is het makkelijker om de tijk regelmatig te laten wassen bij de stomerij.

Zorg voor ventilatie

Als je slaapt verlies je vocht. Daarom is het belangrijk dat je je slaapkamer goed ventileert. Dit doe je bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Op deze manier kan het vocht dat tijdens je slaap in de boxspring is getrokken, worden afgevoerd.

Hoe reinig je vlekken?

Als je een vlek hebt op je boxspring moet je deze zo spoedig mogelijk reinigen. Houd daarbij wel rekening met de oorzaak van de vlek. Is het mogelijk om de vlek droog te verwijderen? Gebruik dan vooral geen reinigingsmiddelen. Om het grootste deel van de vlek zo snel mogelijk te verwijderen kun je het beste een borstel, een droge doek of een vochtige doek gebruiken. Let wel op dat je niet wrijft maar juist subtiel dept. Dit geeft namelijk een mooier resultaat.

Gewicht matras

Optimale ondersteuning

Een boxspring zorgt voor een comfortabel ligcomfort dankzij de speciale opbouw. Samen met de bedbodem geeft het matras je lichaam optimale ondersteuning. Ook vormen de bedbodem en het matras zich naar de contouren van je lichaam.

Comfort Matras

Je eigen ligcomfort bepalen

Je kunt je eigen ligcomfort volledig zelf bepalen met een topper die je kunt toevoegen aan je boxspringcombinatie. Er is altijd wel een topper die aansluit op jouw persoonlijke wensen dankzij de vele verschillende typen toppers die er zijn.

Postuur matras

Voor elk type slaper

Dankzij de verschillende materialen die worden gebruikt voor de matrassen en de toppers is er voor elk type slaper een geschikte boxspring samen te stellen.

Ventilatie Matras

Uitstekende ventilatie

De kern van veren in een boxspring zorgt voor een open ruimte. Deze open ruimte zorgt weer voor een uitstekende ventilatie.

Gewicht matras

Lange levensduur

Een boxspring gaat lang mee dankzij de solide constructie ervan. Krijg meer informatie over de levensduur van een boxspring.

Comfort Matras

Hoge instaphoogte

Door de verschillende lagen van een boxspring heeft deze over het algemeen een hogere instaphoogte dan een normaal bed. Dit maakt in- en uitstappen een stuk makkelijker.

Postuur matras

Vele kleuropties

Een boxspring is makkelijk aan te passen aan de stijl van jouw slaapkamer. Boxsprings zijn namelijk verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en materialen.

Ventilatie Matras

Vlak en elektrisch

Stel makkelijk je eigen ligcomfort samen dankzij de keuze voor een vlakke of een elektrisch verstelbare bedbodem.