Wanneer heb je een topmatras nodig?

Een topmatras, ook wel topdekmatras of matras topper genoemd, is een dun matras dat je bovenop je gewone matras legt. Topmatrassen worden vaak gebruikt bij boxsprings.

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een topmatras te kopen voor je boxspring:

  • Omdat een topmatras nodig is bij het model boxspring dat je koopt. Bij boxspring matrassen die zijn mee gestoffeerd in meubelstof is een topmatras noodzakelijk. Dit komt omdat het dikke matras van de boxspring ondersteunende eigenschappen heeft, maar niet comfortabel is om op te liggen. Voor het comfort heb je daarom een topmatras nodig. Als dat het geval is, is de matrastopper meestal bij de prijs van de boxspring inbegrepen. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Essentials Comfort boxspring.
  • Zodat je matras langer meegaat. Als je een matrastopper bovenop je matras legt, verlengt dit de levensduur van het matras. Dit matras slijt minder hard en blijft schoner, omdat er niet direct op wordt getranspireerd.
  • Voor extra comfort. Het toevoegen van een topmatras kan zorgen voor net een beetje extra comfort, zonder dat je de ondersteunende eigenschappen van het matras eronder verliest.
  • Een topmatras ideaal als jij en je partner allebei een ander matras nodig hebben, maar je geen kier tussen de matrassen wilt hebben. Voor het dikke matras kun je beide een matras uitkiezen dat comfortabel is voor jou. Daarna leg je er een matrastopper bovenop. Op die manier heb je geen last van die vervelende kier tussen de bedden, maar heb je wel allebei een matras dat het beste werkt voor jouw lichaam.
  • Een topdekmatras is makkelijker schoon te maken. De meeste topmatrassen hebben een afritsbare hoes, ook wel tijk genoemd. Deze kun je gemakkelijk in de wasmachine gooien en daarom kun je je matras dus makkelijker schoonmaken.

Maar er zijn ook redenen om geen topmatras te kopen:

  • Als je een normaal matras hebt dat is afgestemd op jouw wensen. Een topmatras zal jouw matras dan niet beter maken. In het ergste geval kan het topmatras de werking van het onderste matras zelfs verminderen.
  • Als je huidige matras oud is en eigenlijk aan vervanging toe is. Je maakt een slecht matras niet beter door er een topmatras op te leggen. Je kunt dan beter een nieuw matras kopen.

Welke maat topmatras kies je?

Welke maat topmatras je nodig hebt, hangt af van de maat van je bed. Voor een tweepersoonsbed kun je het beste kiezen voor een tweepersoons topper. Als je namelijk kiest voor twee eenpersoons toppers heb je de kans dat deze gaan verschuiven en dat is vervelend. Voor een bed van 180×200 kies je dus een topmatras 180×200. Voor een bed van 160×200 kies je een topmatras 160×200.

Heb je een elektrisch verstelbaar bed? Dan kun je ook kiezen voor een split topper. Bij een split topper zit er een split in het gedeelte van de topper dat bij het hoofdeinde ligt. Zo kun je een kant van het bed omhoog zetten, terwijl de andere kant plat blijft liggen. Ideaal voor als jij vroeg wakker bent en een boekje wilt lezen, terwijl je partner nog aan het slapen is.

Wanneer moet je de topper van je boxspring vervangen?

Een topmatras heeft een kortere levensduur dan een normaal matras. Gemiddeld gaat een matrastopper zo’n 5 jaar mee. De exacte levensduur verschilt per type topper. Het hangt er vanaf of je een koudschuim, traagschuim of latex topper hebt.

Persoonlijke kenmerken hebben ook invloed op de levensduur van een topper. Als je bijvoorbeeld heel veel transpireert tijdens het slapen zal de topper minder lang mee gaan. Gewicht speelt ook een rol. Iemand van 50 kilo, zal minder druk uitoefenen op de matrastopper dan iemand van 100 kilo en dan slijt de topper ook minder snel.

Als je merkt dat de topper niet meer schoon te krijgen is of het topmatras duidelijk begint te slijten, bijvoorbeeld doordat er verzakkingen in komen, is het tijd om je topmatras te vervangen. Je kunt de levensduur verlengen door het topmatras regelmatig om te draaien en door de hoes van het matras uit te wassen.

Ben je nog op zoek naar een topmatras voor je boxspring? Bekijk dan onze ruime collectie topmatrassen! Wij adviseren je graag bij het kiezen van jouw matrastopper!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button