• Slapen met je huisdier: schattig of not done?

  Gespin in je oor van je kat of gesnurk van je trouwe viervoeter vanuit het voeteneind tijdens het slapen. Gezellig toch? ‘Poekie’ en ‘Bello’ zijn nu eenmaal een heus lid van de familie. Knus en lekker warm zo´n huisdier in bed. Maar hoe goed of slecht is een huisdier in bed eigenlijk voor jou en je nachtrust?

  Slapen met je huisdier: schattig of not done? | Luxebedden.nl

   

  De één vindt het ronduit smerig, de ander kan écht niet zonder. Het is duidelijk dat de meningen over dit onderwerp verdeeld zijn.

  Slapen met je huisdier

  Het komt in ieder geval veel voor dat een baasje samen met zijn of haar huisdier slaapt. Het betreft hier dan met name honden en katten. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld maar liefst 41% van de honden- en kattenbezitters het beestje wel eens mee naar bed neemt! Opvallend hierbij is dat alleenstaanden vaker met hun kat of hond slapen dan mensen die samenwonen. Bijna de helft van de Nederlandse singles geeft aan het bed wel eens te delen met zijn of haar huisdier. Zo geven zij aan dat het gezelliger is en dat ze beter slapen. Katten kruipen wel vaker tegen de baasjes aan dan honden.

  Slapen met je huisdier: schattig of not done? | Luxebedden.nl

   

  Huisdieren beïnvloeden onze nachtrust

  Vies of gezellig, het is een feit dat huisdieren in bed je nachtrust beïnvloeden:

  • Je huisdier maakt je meestal 1x per nacht wakker (op het bed springen/ er vanaf springen, van positie wisselen)

  • Je komt moeilijk in slaap nadat je wakker bent gemaakt

  • Huisdieren maken geluid tijdens het slapen (snurken, hard ademen, smakken)

  • Je huisdier wilt tegen je aanliggen en dit maakt je wakker

   

  Wanneer je een lichte slaper bent is de kans natuurlijk groter dat je hier wakker van wordt. Wordt je slaapcyclus veel onderbroken dan is de kans weer groter dat je stressvoller bent. Je immuniteit wordt zo onderdrukt en je hebt sneller kans op ontstekingen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld minder scherp bent op je werk en het moeilijker is om op gewicht te blijven. Dit allemaal door die gezellige pluizenbol in je bed.

   

  Huisdier in bed en je gezondheid

  Slapen met je huisdier zou wel degelijk invloed hebben op onze gezondheid. Zo vergroot je het risico om wormen, bacteriën of virussen op te lopen. Met name bij jonge dieren als puppy’s en kittens is de kans groter dat zij parasieten doorgeven. Daarnaast kunnen honden en katten ook vlooien en teken bij zich dragen die in bed natuurlijk snel oversteken. Het is belangrijk om hier bij kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een zwakke afweer beter rekening mee te houden. Maar bij deze groepen is hygiëne sowieso nóg belangrijker omdat zij sneller ziek kunnen worden.

   

  Allergieën en Astma

  Wanneer je snel last hebt van allergieën of astma is het natuurlijk erg af te raden om je huisdier toegang tot de slaapkamer te verschaffen. Je kat of hond bijvoorbeeld laat allerlei allergenen op je beddengoed achter die jij weer vrolijk inademt en jou zo een allergische reactie geven.

  Slapen met je huisdier: schattig of not done? | Luxebedden.nl

   

  Wel of geen groot IEKS-effect?

  Heeft dit alles nu een héél groot ‘IEKS-effect’? Voor de één wel en voor de ander niet. Het risico loop je waarschijnlijk evengoed wanneer je je hond of kat knuffelt of op schoot neemt. Te nauw fysiek contact met je huisdier wordt altijd afgeraden. Zo laat je je hond of kat natuurlijk ook niet expres in je gezicht likken.

  Gelukkig bepaalt iedereen zelf aan de hand van de voor- en nadelen of zijn harige kameraad wel of niet in bed mag. Of bepalen in sommige gevallen de honden en katten misschien stiekem zelf? Wie zal het zeggen!

  Slaapt jouw huisdier ook bij je in bed? Of vind je dit ronduit smerig? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

   

   

  Heb je dit al gelezen?

  Post Tagged with

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *