Eén dekbed voor elk seizoen: praktisch en fijn!

Er zijn vele verschillende soorten dekbedden: van verschillende materialen en verschillende diktes.

Maar hoe kies je welk dekbed het meest geschikt is voor jou? Daar gaan wij je mee helpen in deze blog!

Enkel dekbed of 4-seizoenen dekbed?

Er zijn twee verschillende soorten dekbedden: een enkel dekbed en een 4-seizoenen dekbed. Een enkel dekbed bestaat uit een enkele laag en is meestal van een dikte die geschikt is om door het hele jaar heen te gebruiken. Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit 2 losse delen. Het ene deel is geschikt voor de lente en herfst, het andere deel is geschikt voor de zomer. Als je beide delen aan elkaar vast maakt, heb je een lekker dik dekbed dat geschikt is voor de winter.

Dekbedden hebben een warmteklasse van 1 t/m 4. Warmteklasse 1 is een dik dekbed, geschikt voor de winter en warmteklasse 4 is een dun dekbed, dat geschikt is voor de zomer. Wanneer je in je slaapkamer de temperatuur goed kan regelen en deze door het jaar heen vrijwel constant blijft, dan kun je prima vooruit met een dekbed van warmteklasse 2 of 3.

De meeste mensen hebben echter geen perfecte temperatuurregeling in de slaapkamer. Meestal wordt het in de winter een stuk kouder in de slaapkamer en in de zomer een stuk warmer. In zo’n geval is een 4-seizoenen dekbed ideaal. Je kunt de warmte van je dekbed dan afstemmen op de temperatuur in je slaapkamer, zodat je het nooit te warm of te koud hebt.

Het materiaal van het dekbed

De meest voorkomende materialen voor een dekbed zijn: dons, wol en synthetisch materiaal. Ieder materiaal heeft andere eigenschappen en het verschilt per persoon welk materiaal de voorkeur heeft. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn een goedkope en een allergeenvrije keuze. Een nadeel van een synthetisch dekbed is dat het geen open structuur heeft, dit zorgt ervoor dat het dekbed minder goed warmte doorlaat en je het sneller warm kunt krijgen.

Wollen dekbedden

Een wollen dekbed is gemaakt van een natuurlijk materiaal: schapenwol. Wol neemt vocht goed op, ademt goed en houdt daarnaast ook goed warmte vast. Qua materiaal is wol wat zwaarder. Sommige mensen vinden dit heerlijk, terwijl anderen liever een lichter dekbed hebben. In dat laatste geval is wol wellicht niet het materiaal voor jou. Wollen dekbedden zijn vaak wat prijziger, maar wel een kwalitatieve en duurzame keuze.

Donzen dekbedden

Een donzen dekbed voelt ontzettend zacht aan en het is een heel fijn licht materiaal. Donzen dekbedden worden gemaakt van het dons van eenden of ganzen. Een donzen dekbed zorgt voor een goede temperatuurregulatie, neemt vocht goed op en kan warmte goed vasthouden. Donzen dekbedden zijn vaak wat prijziger, maar omdat deze dekbedden een lange levensduur hebben zijn ze een duurzame keuze.

Dixxius Silver dekbed

Een van onze favoriete donzen dekbedden is het Dixxius Silver dekbed. Dit is een dekbed dat gemaakt is van 90% eendendons en 10% eendenveren. Het dons dat in dit dekbed gebruikt wordt, komt uit Europa en heeft het RDS-keurmerk. Dat betekent dat dit dons diervriendelijk gewonnen wordt. Het dekbed is ook anti-allergisch. Het Dixxius Silver dekbed is verkrijgbaar als 4-seizoenen dekbed en als enkel dekbed.

Het Dixxius 4-seizoenen dekbed is een van onze favoriete dekbedden en is echt een aanrader als je op zoek bent naar een duurzaam dekbed van goede kwaliteit dat je het hele jaar door kunt gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button